top of page

Tien dag- en nachtwinkels gecontroleerd tijdens flexactie in HaspengouwZaterdag 11 juni 2022 werden er in Alken/Borgloon/Heers/Kortessem/Wellen 10 dag -en nachtwinkels gecontroleerd. Het flexteam bestond uit brandweer Zuid-West Limburg, de Arbeidsinspectie, de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), de douane, FOD Economie, FOD Volksgezondheid, PZ LOON, Gemeente Alken, Heers en Kortessem en ARIEC Limburg.


Geen enkele van de gecontroleerde zaken was volledig in orde met de vooropgestelde brandweerwetgeving. Het gaat vooral om inbreuken zoals geen keuring voor de elektriciteit, geen pictogrammen voorzien, geen noodverlichting,... . Daarnaast werden nog verschillende stedenbouwkundige overtredingen vastgesteld. De eigenaars worden aangemaand om hun panden in orde te brengen.


De arbeidsinspectie stelde ook inbreuken vast rond DIMONA meldingen, deeltijdse arbeid en misbruik coronapremies. Voor FOD Economie waren het voornamelijk Pv's en waarschuwingen rond de verplichte prijsaanduiding. De douane nam tabaksfabricaten als waterpijptabak in beslag in het kader van de accijnswetgeving.


Opvallende was de de hoeveelheid van de vrijwillige afstand van cosmeticaproducten aan FOD Volksgezondheid. Sinds 1 maart 2022 is butylphenyl methylpropional verboden in cosmetica, het komt vooral voor in shampoos, zeep, deodorant, zonnebrand en body lotions. . Deze stof zou schadelijk kunnen zijn voor het voortplantingsorgaan. Hierdoor is het dus verboden dergelijke producten met dit stof nog te verkopen. Vele van deze kleinere handelszaken kopen hun producten aan bij grote warenhuizen en doen er dan wat langer over om de producten te verkopen. Vandaar dat nog zoveel winkels in bezit waren van deze verboden producten. Iedere handelaar heeft dan ook de producten vrijwillige afgestaan aan FOD Volksgezondheid die deze zullen vernietigen. Verder namen ze ook niet conforme e-sigaretten en tabaksproducten mee.


Alle pv’s werden overgemaakt aan het parket Limburg en het arbeidsauditoraat Antwerpen, afdelingen Hasselt en Tongeren.


コメント


Meer recente berichten:

bottom of page