top of page

'Patserauto's, ze worden meer en meer in beslag genomen op Limburgs grondgebied


Limburgse gemeenten en burgemeesters treden hard en snel op tegen patsergedrag in het verkeer. Ze doen dit aan de hand van het reglement dat op 21.02.2022 voor is gekomen op de gemeenteraad van Diepenbeek. Ook heel de Politiezone van Limburg Regio Hoofdstad vervoegd zich bij het reglement, wat maakt dat het van toepassing is in veertien Limburgse gemeenten (Hasselt, Diepenbeek, Zonhoven, Lummen, Halen, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Beringen, Ham, Tessenderlo, Genk, Sint-Truiden, Maaseik en Dilsen-Stokkem).


Het reglement wilt kortweg zeggen dat een burgemeester bevoegd is om een auto in beslag te nemen wanneer de bestuurder andere weggebruikers in gevaar brengt. Stad Genk onderzoekt ook de mogelijkheid om factoren, zoals geluidsoverlast, aan de maatregel te koppelen.


De voorwaarde voor een inbeslagname is dat de politie de bestuurder op heterdaad betrapt. Na de vaststelling krijgen de overtreders een boete en rijverbod opgelegd. Er volgt ook steeds een dagvaarding maar de wagen wordt meteen weggesleept, zo is het effect van de maatregel meteen te voelen voor de overtreder. Het bedrag van de retributie verschilt van gemeente tot gemeente. Het verschil komt vooral uit de takel- en stallingskosten die de gemeente kunnen opleggen.


Uit een enquête, die afgenomen is door Het Belang van Limburg, blijkt dat 88% van de lezers, die gestemd hebben, het terecht vinden dat steeds meer Limburgse gemeenten patserauto's in beslag nemen.Meer recente berichten:

bottom of page