top of page

Donderdag 30 mei vond een werkvergadering plaats met Paul Van Tigchelt, minister van Justitie, en Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren, over de nieuwe wet bestuurlijke handhaving.Op 16 november 2023 heeft de Kamer de nieuwe wet over de gemeentelijke bestuurlijke handhaving goedgekeurd. Die geeft steden en gemeenten meer mogelijkheden om, complementair met het gerecht, de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit zowel preventief als repressief beter aan te pakken.
In Tongeren heeft minister van Justitie Paul Van Tigchelt bijkomende maatregelen toegelicht waarmee burgemeesters georganiseerde misdaad kunnen aanpakken. Niet toevallig in Tongeren want Limburg is koploper in bestuurlijke handhaving. De stad Tongeren gaat vaker zélf kunnen optreden tegen malafide ondernemingen of handelaars dankzij de nieuwe wet op de bestuurlijke handhaving. Door die wet toe te passen kan de stad sneller zaken sluiten die niet in orde zijn of betrokken zijn bij criminele feiten.


Minister Paul Van Tigchelt benadrukte in het stadhuis van Tongeren dat lokale besturen onmisbaar zijn in de strijd tegen georganiseerde misdaad. "Dit soort misdaad verschuilt zich vaak in de legale economie. Carwashes, nachtwinkels, pizzeria's of kapsalons worden regelmatig gebruikt om crimineel geld wit te wassen. Dit is uiteraard schadelijk voor lokale ondernemers met wel de juiste bedoelingen. Dankzij het nieuwe wettelijke kader kunnen lokale besturen ook bijdragen in de strijd tegen malafide ondernemingen." 


De nieuwe wet maakt het dus mogelijk dat gemeenten voortaan zelf kunnen checken wie de uitbaters, leidinggevenden, personeel en financiers van bepaalde handelszaken zijn, op basis van informatie politie en het parket.


Indien u verder wilt lezen, kan je op de onderstaande links klikken. Deze zullen u naar de volledige artikelen leiden.


Links:
Kommentare


Meer recente berichten:

bottom of page