
Netwerkevenement bestuurlijke aanpak & ontvangst minister Demir Op maandag 27 juni organiseerden wij een netwerkbijeenkomst rond de bestuurlijke aanpak in Limburg. Op het programma stond niet alleen een toelichting van de burgemeesters van Alken en Kinrooi rond hun ervaringen met het criminaliteitsplatform van Graydon (zie verder). Ook Vlaams minister Zuhal Demir, bevoegd voor Justitie en Handhaving, kwam haar visie rond bestuurlijke handhaving uit de doeken doen.
Daarin bevestigde ze de pioniersrol die ARIEC Limburg opneemt in onze provincie en wees ze op de - intussen bewezen - meerwaarde van de tool van Graydon. Ook gaf ze aan dat het in een volgende fase de bedoeling is om alle 42 Limburgse steden en gemeenten en ook de rest van Vlaanderen aan de slag te laten gaan met het criminaliteitsplatform. Met een 65-tal inschrijvingen mogen we gerust spreken van een mooie opkomst. De reacties achteraf waren alleszins bijzonder positief. Wij willen alle aanwezigen bedanken voor hun interesse en kijken er naar uit om samen met de lokale besturen en onze andere partners nog heel wat stappen vooruit te zetten op vlak van bestuurlijke handhaving.

Voor het netwerkevent hebben we ook met enkele verschillende Single Point of Contact's ( SPOC's) informeel samengezeten om zowel problematieken, ervaringen, drempels als good practices te delen. Dit initiatief werd als positief ervaren en zal in de toekomst zeker opnieuw plaatsvinden.

Pilootproject criminaliteitsplatform Graydon: eerste praktijkervaringen
Sinds december 2021 hebben wij een pilootproject lopen met de gemeenten Alken en Kinrooi, om gedurende één jaar te bekijken hoe het criminaliteitsplatform van Graydon een meerwaarde kan betekenen in de lokale aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Op onze netwerkbijeenkomst kwamen de twee burgemeesters meer vertellen over hun eerste ervaringen na zes maanden te hebben gewerkt met dit platform.
Zo lichtte burgemeester Marc Penxten (Alken) toe hoe interessant de tool is om gemakkelijk lijsten te maken van bijvoorbeeld nieuwe starters. Want als bestuur heb je niet altijd zicht op waar zich een nieuwe onderneming heeft gevestigd en wat die van plan is. Zeker niet als ze geen vergunning nodig hebben of gewoon geen vergunning komen vragen. Dit zal de gemeente toelaten om deze “nieuwkomers” korter op te volgen, en hen waar nodig ook te helpen of diensten aan te bieden. In die zin hoeft de tool ook niet noodzakelijk alleen op preventie van criminaliteit gericht te zijn. Je moet dus ook altijd héél goed kijken hoe je de resultaten interpreteert én presenteert, want het mag zeker niet de bedoeling zijn om bonafide bedrijven te gaan viseren. De steun vanuit het ARIEC hierbij is en blijft dus belangrijk.
Ook wd. burgemeester Wim Rutten (Kinrooi) is enthousiast. Door met het platform aan de slag te gaan kreeg het bestuur op korte tijd een zevental ondernemingen in beeld waar ze zich vragen bij stelden. Zo ontdekte men dat achter de gevel van een eenvoudig huis in de gemeente een verdeelcentrum voor postpakketten staat geregistreerd. De zaakvoerders wisselden zeer frequent, en het zakelijk postadres werd zelfs aangeboden op tweedehands.be. In een andere case kwam een bedrijf in beeld als kandidaat-koper bij de verkoop van sociale bouwgrond door de gemeente. Toen we die vennootschap opzochten vonden we een zeer uitgebreid netwerk met een paar dubieuze takken. We hebben toch enig voorbehoud gemaakt bij die verkoop. Samen met de politiezone en ARIEC Limburg denken ze in Kinrooi dan ook een instrument in handen te hebben dat de bestuurlijke aanpak op lokaal niveau nog meer armslag en daadkracht kan geven.